tisdag 1 juli 2008

Espresso djungeln


Svar till fellow blogger:

De flesta kaffedrycker har espresso som bas. Om espresson har en liten mängd ångad mjölk på toppen kallas den caffe macchiato. Cappuccino är lika delar espressokaffe, ångad mjölk och mjölkskum. Det finns många varianter på cappuccino. Med lite mera mjölk är det en cappuccino chiaro och lite mindre mjölk en cappuccino scuro. En cappuccino med is kallas cappuccino freddo.

Babycino (även babychino eller babyccino) är en understundom använd term för en (espresso-)mugg med enbart ångad mjölk. Ofta pudrad med choklad.

Caffè latte är 1/4 espresso och 3/4 ångad mjölk (lite eller inget skum). Det skall således vara mer mjölk än i en cappuccino. Caffè mocha är lika delar espresso, varm choklad och ångad mjölk (ev. vispgrädde).

Caffè romano är en espresso med en liten bit spiralformat citronskal i. Ibland gnider man lite av citronskalet på kanten och i botten av koppen innan man häller i espresson.

Caffè Corretto är espresso med en aning anislikör, grappa eller liknande.

En espresso innehåller 1/7 koffein av vad en kopp bryggkaffe har, tänk på det.

Själv e jag sugen på en Caffè Corretto nu...

1 kommentar:

Strut Life sa...

Fan vad gött mannen. Nu vet jag! Och antagligen alla andra ox , som varit för fegaför att fråga. Men det är fortfarande ett stort "fuck latte" som gäller!